VRTOGLAVI TRILER “PADEC” ŽE NA VELIKIH PLATNIH PO SLOVENIJI!

PADEC

 

 

Danes je na velika platna prišel živce-parajoči triler PADEC, ki bo marsikomu v dvorani povzročil močno vrtoglavico. Film pripoveduje zgodbo dveh plezalk, Becky (Grace Caroline Currey) in Hunter (Virginia Gardner), ki se povzpneta na zapuščeni, 600 metrov visok televizijski stolp sredi kalifornijske puščave. Podvig sta pričeli kot Beckyjino prebolevanje smrti njenega moža Dana (Mason Gooding), ki je življenje izgubil v plezalni nesreči leto pred tem. Ko pa zunanja lestev stolpa popusti, najboljši prijateljici ostaneta ujeti na vrtoglavi višini na vrhu stolpa. Previsoko, da bi uporabili mobilni telefon za klic na pomoč, morata sami najti pot navzdol, ali pa umreti pri poskusu.

 

PADEC se je začel kot ideja o kratkem filmu, ki se je porodila scenaristu in režiserju Scottu Mannu ter njegovemu rednemu soscenaristu Jonathanu Franku, kot odgovor na poziv produkcijske hiše po eksperimentalnih kratkih filmih. »Iskali so eksperimentalne akcijske kratke posnetke in kratke trilerje in midva sva se prijavila,« se spominja Mann. »Nad idejo o strahu pred padcem in grozo pred višino sva se tako navdušila, da se je 25-30 strani skoraj da ne spisalo kar samih, žal pa je bil projekt kasneje odpovedan.«

 

Ko so serijo kratkih filmov odpovedali, sta se Mann in Frank odločila, da svojo zamisel razširita na celovečerec in vidita, če jo lahko predstavita kje drugje. Želela sta, da bi bil to ultimativni film o strahu pred višino, zato sta pregledala vse prejšnje filme s takšno tematiko in temu primerno prilagodila scenarij. Med temi kinematografskimi referencami so bili triler o preživetju Vertikala smrti (Vertical Limit), Misija Nemogoče: protokol duh (Mission Impossible: Ghost Protocol), v katerem se Tom Cruise povzpne po zunanjosti 828 metrov visokega stolpa Burj Khalifa in neverjetni, z oskarjem nominirani dokumentarni film Free Solo, ki podrobno opisuje prizadevanje Alexa Honnolda za vzpon brez vrvi na El Capitan v nacionalnem parku Yosemite.

 

Ko je bila izbrana lokacija snemanja, je scenograf Scott Daniel (Napačen odcep) zgradil dva stolpa različnih višin, pri čemer je bil najvišji visok približno 18 metrov, v kar ni vključen zadnji del z lučmi in ploščad za snemanje bližnjih posnetkov, ki se je nahajala še približno 1,5 metra višje. »Kljub temu je bilo še vedno precej visoko,« pove Mann. »Jasno je, da smo morali biti z igralci zelo pazljivi, vse je moralo biti varno, toda, ko smo plezali na vrh je bilo še vedno precej strašljivo. Prvič, ko sem šel na stolp z Ginni in Grace, sem plezal prvi in spomnim se, da sem se moral kaj nekajkrat opomniti, da sem privezan na žico in da mi ne bo hudega, če padem. Na vrhu je ves čas pihal močan veter, ploščad se je zibala in se tresla, občutek pa je bil, da si dejansko na višini 600 metrov, saj si bil z mislimi v scenariju. Vsi igralci so bili zelo pogumni in vse so odigrali izjemno profesionalno.«

 

Vrtoglavi triler PADEC je od danes naprej na voljo v vseh kinematografih po Sloveniji. Distributer filma je Blitz Film & Video Distribution.