UMOR NA ORIENT EKSPRESU – OD 9. NOVEMBRA BODO VSI OSUMLJENI!

Kultna kriminalka Agathe Christie bo oživela na velikih platnih!

 

V najbolj brezčasni kriminalki vseh časov Umor na Orient Ekspresu skuša sloviti zasebni detektiv Hercule Poirot (Kenneth Branagh) razrešiti enega najzloglasnejših zločinov v zgodovini: po pretresljivem umoru bogatega poslovneža na razkošnem evropskem vlaku, ki sredi bridke zime drvi proti zahodu, mora uporabiti sleherni prijem, ki ga premore njegov poklic, da razkrije, kateri od ekscentričnih potnikov na vlaku je morilec, preden le-ta spet udari.

 

Roman Agathe Christie je izšel leta 1934 in velja za eno najbolj domiselno zasnovanih zgodb. Dobrih osem desetletij po izidu ostaja priljubljena tudi med novimi generacijami bralcev. Osupljiva priredba Kennetha Branagha, ki je okoli sebe zbral priznano in legendarno igralsko zasedbo (Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Josh Gad, Olivia Colman), občinstvo vabi na najbolj napeto popotovanje z vlakom, kar jih bodo kdaj doživeli.

 

Klasična kriminalka, ki svoje plastično dodelane like natrpa v sloviti razkošni potniški vlak, jih premetava skozi napete prizore in jim v usta polaga odrezave dialoge, je bralce očarala že takoj ob izidu; že več generacij pa navdušuje z uganko, zločinom, zgodbo in z likom Hercula Poirota. Privlačnost slovitega Orient Expressa je Christiejin roman le še obogatil in potniki še dandanes trumoma odkrivajo njegove sijajne kupeje in postrežbo.

 

Od kod ta neusahljiva očaranost?

 

»Agatha Christie je mojstrica v poglabljanju likov; raznoliki in barviti so, hkrati pa zlahka verjamemo, da so resnični. Po mojem uživa v literarnem blišču tega dejstva, toda v Orient Expresu imamo tudi pravi glamur. Pa sneg. Eleganco ter zlato obdobje romantičnosti in popotovanja. In imamo, seveda, tudi umor,« pravi Kenneth Branagh.

 

Kot velik občudovalec Agathe Christie in dolgoletni sodelavec producenta Ridleyja Scotta je bil tudi scenarist Michael Green (Logan: Wolverine, Iztrebljevalec 2049) navdušen, ko so ga povabili, naj to sijajno pripoved predela za velika platna. Četudi je pravi Christiejin oboževalec, mu je ta zgodba še posebej blizu: »Srečo imam, da je prav Umor na Orient Ekspresu moj najljubši roman Agathe Christie. Ne le, da v njem nastopa njen meni najljubši junak Hercule Poirot, temveč ima tudi presenetljiv konec in je poln zanimivih ljudi. Prizorišče je veličastno in zaradi prav vsake podrobnosti ta zgodba vsaj zame izstopa kot najbolj posebna.«

 

Kultno uganko in vizualnih presežkov UMOR NA ORIENT EKSPRESU si boste na velikih platnih lahko ogledali od 9. novembra dalje. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.