SPEKTAKULARNA VOJNA DRAMA 1917 PRIHAJA NA MALE EKRANE

Režiser Sam Mendes, ovenčan z oskarjem®, ki se je podpisal pod kultne filme Skyfall, Spectre in Lepota po ameriško, v vojni drami „1917“ predstavi svoj edinstveni pogled na dogodke v 1. svetovni vojni. TV premiero tega spektakla si lahko ogledate 5. decembra ob 20h na CineStar TV Premiere 1 programu.

 

Film „1917“ je fikcija, toda določeni prizori in njegov pogled izvirajo iz zgodb, ki mu jih je povedal dedek, pokojni Alfred H. Mendes, ki se je kot častnik boril v 1. svetovni vojni, ter tistih, ki so mi jih povedali njegovi vojaški tovariši. Ideja o vojaku kurirju, ki prenaša sporočilo z enega konca bojišča na drugo, je izhodiščna točka, na kateri stoji vsa zgodba.

 

Film pripoveduje o dveh mladih britanskih vojakih sredi vojne vihre, o častniku Schofieldu (George MacKay) in častniku Blaku (Dean-Charles Chapman), ki sta dobila neizvedljivo nalogo. V tekmi s časom se morata prebiti skozi sovražnikovo ozemlje, da bi predala sporočilo, ki bi rešilo 1600 soborcev, med katerimi je tudi Blakov brat. Če se ne bosta uspela pravočasno prebiti do njih, jih bodo Nemci pobili.  Uspeh naloge je negotov, tveganje pa neizmerno.

 

Kontinuiran kader za spektakel

 

V tej impresivni kinematografski izkušnji je Mendes z virtuoznimi režiserskimi bravurami občinstvo soočil z neposredno pogubo in nepredstavljivimi razsežnostmi žrtev v 1. svetovni vojni. Mendes se je namreč „1917“ odločil posneti na najtežji možni način – s tehniko “one take” oziroma z kontinuiranim kadrom, da imajo gledalci res ves čas občutek, kot da se z mladima vojakoma prebijajo skozi vojne grozote in življenjsko nevarne situacije, ki prežijo nanju na vsakem koraku.

 

V filmu se ne ponovi niti ena lokacija, saj se kamera ves čas premika skozi pokrajino. Izziv združevanja kadrov je bil v tem, da je moral biti vsak prizor posnet z neverjetno preciznostjo, da bi se lahko dva kadra neopazno povezala na velikem platnu. Mendes je zato za povezovanje kadrov uporabljal prehod likov skozi vrata ali zaves ali s pomočjo silhuet, mimo trupel ali katerega od rekvizitov. Po zaslugi takšnega načina snemanja ima občinstvo najstvarnejši, do zdaj pri filmu še nikoli doživet, pristen in oprijemljiv občutek, kaj preživljata fanta.

 

Odlična igralska zasedba

 

Naslednji pomemben element za uspeh tega filma se kriva v briljantni filmski zasedbi. V filmu igrajo poleg Georgea MacKeyja in Deana Charlesa Chapmana tudi Mark Strong kot sočutni in modri stotnik Smith, Andrew Scott kot poročnik Leslie, od vojne izmozgani poveljnik Yorksov, Richard Madden kot poročnik Blake, Blakov starejši brat, ki koraka proti bojni liniji Hindenburg, Daniel Mays kot narednik Sanders, ki Blaka izbere za nalogo,  Adrian Scarborough kot major Hepburn in Jamie Parker kot poročnik Richards. Pridružila sta se jim tudi oskarjevec  Colin Firth kot general Erinmore, ki pošlje fanta na kurirsko nalogo, ter Benedict Cumberbatch kot polkovnik Mackenzie, drugi poveljnik bataljona, prepričan, da se Nemci umikajo in ki je odločen končati misijo.

 

Film režiserja Sama Mendesa “1917” je v kategoriji najboljše drame na podelitvi zlatih globusov osvojil favorite, sam Mendes pa je dobil zlati globus za režijo. Ne zamudite tega priznanega filma na malih zaslonih 5. decembra ob 20h na CineStar TV Premiere 1 programu. Za več informacij o sporedu in drugih televizijskih premierah obiščite uradno spletno stran skupine CineStar TV Channels: www.cinestartvchannels.si.