FILM MELA GIBSONA GREBEN REŠENIH POŽEL OVACIJE

NOVI FILM MELA GIBSONA GREBEN REŠENIH POŽEL OVACIJE, KJERKOLI JE BIL PRIKAZAN!

 

Leta so bila potrebna, da so posneli film o junaku 2. svetovne vojne, Desmondu Dossu, in režijo je prevzel oskarjevec Mel Gibson, ki se je proslavil s filmoma Pogumno srce in Kristusov pasijon, saj lahko le on oživi intimno življenje likov in posname pristne napete prizore bojev.

 

Film GREBEN REŠENIH je neverjetna resnična zgodba o Desmondu Dossu (Andrew Garfield), ki je na Okinavi med najbolj krvavo bitko 2. svetovne vojne rešil 75 soborcev, ne da bi izstrelil en sam naboj in popolnoma brez orožja. Bil je edini ameriški vojak v 2. svetovni vojni, ki se je neoborožen boril na prvi bojni črti, ker je verjel, da je ubijanje moralno nedopustno, čeprav je bila vojna upravičena. Kot vojaški bolničar je sam evakuiral ranjence, ki so ostali za sovražnikovimi črtami, ter oskrboval njihove rane, dokler ni bil tudi sam ranjen zaradi granat in ostrostrelskih krogel. Doss je bil prvi vojak, ki se je skliceval na ugovor vesti, ki je prejel medaljo za pogum.

 

Ko sem prvič slišal zgodbo o Desmondu Dossu, prvem ameriškem vojaku, ki se je skliceval na ugovor vesti in je prejel medaljo za pogum, me je navdušila njegova požrtvovalnost. Doss je bil človek, ki je na nesebičen način redno tvegal življenje, da rešil življenja svojih soborcev. Desmond je bil povprečen človek, ki je storil nadpovprečna dejanja, je izjavil Mel Gibson.

 

Film je v celoti posnet v Avstraliji, kjer so uspeli poustvariti Virginijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja in sovražni teren samega grebena Maeda. Mel je prizore snemal tako, da je kamera vedno v središču dogajanja, zato se boste počutili, kot bi se znašli sredi te peklenske bitke.

 

Po dosedanjih kritikah bi lahko film Gibsonu drugič prinesel oskarja za najboljši film in režiserja, potem ko je pred enaindvajsetimi leti v obeh kategorijah prejel oskarja za Pogumno srce. V filmu igra tudi Vince Vaughn, ki je videti kot pravi vojak in ima za Gibsonov Greben rešenih same pohvalne besede. Pravi, da je uspel odlično združiti humor s peklom bojišča. Premiere filma se je udeležil tudi Melov šestindvajsetletni sin Milo, ki v filmu igra Luckyja Forda.

 

Distributer filma Greben rešenih je podjetje BLITZ in si ga v kinih lahko ogledate od 10. novembra.