NIKOLI POVEDANA ZGODBA LEGENDARNE OSEBE: CHURCHILL

Zgodba legendarne osebe Churchill

 

Film sledi znamenitemu britanskemu premierju Winstonu Churchillu v dneh pred zloglasnim Dnevom D julija 1944. Zavezniške sile z namenom, da prodrejo v Evropo, ki so jo zasedli nacisti, čakajo na Churchillovo (Brian Cox) odločitev, ali bodo izkrcanje sploh izvedli.

Premierja je strah, da bodo ponovili napake iz prve svetovne vojne na obalah Galipolija. Izčrpan je od dolge vojne, bojuje se s hudo depresijo in obseda ga želja, da bi ga zgodovina obravnavala kot velikega voditelja. Poleg tega ga njegovi politični nasprotniki nenehno obmetavajo s kritiko, predvsem general Eisenhower in maršal kopenske vojske Montgomery. Neomajno podporo dobiva le od vedno mirne in zbrane soproge Clementine (Miranda Richardson), ki ga je edina sposobna obvarovati pred živčnim in fizičnim zlomom ter mu pomagati doseči veličino, po kateri hrepeni.
Izza legendarne osebnosti in rohnečih govorov se skriva možakar, ki se je že soočil s političnim posmehom, vojaškim porazom in težavami z govorom. Impulziven je, občasno postane tudi nasilen in tiranski – a hkrati je poln strahov, obsesij in bolečine.

 

Še nikoli povedana zgodba najbolj slovitega in slavljenega britanskega vodje razkriva naravo njegovega herkulskega truda med vojno in moč njegove žene »Clemmie« – njegove hrbtenice in popolne zaupnice ter ljubezni, ki ga je navdihnila, da postane veličasten zgodovinski lik.

 

Igrajo še John Slattery, Julian Wadham, James Purefoy, DannyWebb, Richard Durden, Helen Garrett in Ella Purnell. Po scenariju prvenca britanske zgodovinarke Alex von Tunzelmann je film režiral Jonathan Teplitzky.

 

Zgodovinska drama CHURCHILL na velika platna prihaja 15. junija. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.