NAJVEČJI ŠOVMEN – NAJBOLJŠI FILM SMO VAM PRIHRANILI ZA KONEC LETA!

NA VELIKA PLATNA PRIHAJA FILMSKI SPEKTAKEL, KI BO SVET SPRAVIL NA KOLENA

 

Vsakdo, naj bo še tako neopazen, ima svojo izjemno zgodbo, ki je vredna, da postane bleščeč svetovni spektakel

 

Gremo na oder… in naravnost v čarobno domišljijo možakarja, ki si je zadal, da razkrije, da je življenje sámo lahko najbolj vznemirljiva predstava na svetu. Na podlagi življenja legende in izvirnega ambicioznega impresarija ameriške popularne kulture P. T. Barnuma, ki je v 19. stoletju zaslovel s predstavo “The Barnum and Bailey Greatest Show on Earth”, zaradi česar mu pravijo kar “oče šovbiznisa”, je nastala navdihujoča zgodba o zaletavem sanjaču, ki se je vzdignil iz bede in siromaštva in dokazal, da je mogoče prav vse, kar si zamisliš; pa da ima vsakdo, naj bo še tako neopazen, svojo izjemno zgodbo, ki je vredna, da postane bleščeč svetovni spektakel.

 

Za avstralskega režiserja Michaela Graceyja je to celovečerni prvenec; ustvaril je zgodbo, ki se po vzoru Barnumovega nebrzdanega duha poda v drzno zastavljeno območje fikcije, polno nalezljivih pop napevov, bleščečih plesnih točk in opevanja sposobnosti zabavnega posla, da povsem preobrazi tiste, ki se vanj potopijo. Režiser izvirne skladbe z oskarjem nagrajenih avtorjev Benja Paseka in Justina Paula (Dežela La La) niza skupaj z na več področjih nadarjeno igralsko zasedbo, ki jim načeluje za oskarja nominirani Hugh Jackman, in občinstvo potopi v same povoje zabavnega posla in megazvezdnikov sedemdesetih… sedemdesetih devetnajstega stoletja, namreč. Rezultat je priložnost, da se podamo v na novo naelektreno Ameriko t.i. pozlačenega obdobja po državljanski vojni – in jo odkrivamo skozi neizprosno sodobno prizmo pop kulture, ki se je bila takrat ravno rojevala.

 

Film, ki se poteguje za tri zlate globuse (za najboljši film, za najboljšega glavnega igralca in za najboljšo izvirno skladbo), se dotakne še enega koncepta tistih časov: izoblikovanja izbranih družin, ki so se zbirale okoli določenih osebkov in ki so jim dovoljevale, da svoje bistvo izrazijo brez kakršnih koli zadržkov. »Pomembno sporočilo filma je, da so tvoje pravo bogastvo ljudje, s katerimi se obdaš, in ljudje, ki te imajo radi,« pravi Gracey. »Barnum je zbral posameznike, ki bi jih svet sicer prezrl. In ko je vsakega od njih potisnil pod žaromete, je ustvaril družino, v kateri so se člani vedno podpirali. Skozi film Barnum skoraj izgubi tako svojo pravo kot tudi cirkuško družino – a odkrije, da je najbolj pomembno to, da ju lahko spet sestavi nazaj.«

 

Poleg Jackmana igrajo še štirikratna oskarjeva nominiranka Michelle Williams kot Barnumova soproga Charity, Zac Efron kot Barnumov partner Phillip, Zendaya kot artistka na trapezu Anne Wheeler in Rebecca Ferguson kot švedska megazvezdnica Jenny Lind. Gracey je režiral na podlagi scenarija Jenny Bicks in Billa Condona. Izza kamer so sodelovali še za dva oskarja nominirani direktor režije Seamus McGarvey, za tri oskarje nominirani scenograf Nathan Crowley in kostumografinja Ellen Mirojnik. Glasbeno podlago je zložil za oskarja nominirani skladatelj John Debney.

 

Film NAJVEČJI ŠOVMEN (The Greatest Showman) si na velikih platnih lahko ogledate predpremierno od 21. decembra dalje. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.