NA CINESTAR TV 1 PRIHAJA PRIDIGAR, KAKRŠNEGA ŠE NE POZNATE

Začelo se je kot strip v devetdesetih in preraslo v nesramno, blasfemično, duhovito in nalezljivo nadaljevanko, ki je nikakor ne smete zamuditi. Pridigar (Preacher) je priredba kultnega in, s stališča krščanske vere, bogokletnega in heretičnega istoimenskega stripa Gartha Ennisa in Steva Dillona, zgodba o Jesseyju Custerju, pridigarju iz Teksasa, ki ga lepega dne obsede nekaj … nadnaravnega.

 

Ko so najavili snemanje nadaljevanke, se je Cerkev podala na barikade, saj je zaplet zgodbe dejansko zastrašujoč: Bog je zloben. Poleg tega nam glavnega junaka predstavlja kot lik, ki rad pije, kadi, ima vprašljivo moralno ozadje, njegov najboljši prijatelj pa je – vampir. Ta prismojena osnova zgodbe je prevzela navdušene oboževalce in ponekod v hipu postala najbolj gledana nadaljevanja.

 

IGRALSKA ZASEDBA, KI VAM PRIRASTE K SRCU

 

Dominic Cooper igra naslovnega junaka, ki ima neporavnane račune s svojim očetom in ki je vse življenje skušal pobegniti pred lastnim otroštvom, dokler ga le-to ne dohiti in ga potegne nazaj. Prav zares ni tipičen pridigar; pogosto ga vodijo vprašljivi moralni nagibi in se na zahteve svoje skupnosti odziva z ne ravno etičnimi rešitvami. Potem ko ga obsede »Božji duh«, se poda v iskanje Boga, ki ga ni več, saj mu je kar sam naznanil, da se namerava upokojiti.

 

Cooperjeva zvesta sopotnica tako na zaslonu kot v zasebnem življenju Ruth Negga je neustrašna in odločna Tulip O’Hare, ki se ne meni za oslarije drugih in se pogosto odzove impulzivno. Pa je vseeno prav ona glas razuma v nenavadni družini, v kateri je še vampir Cassidy, tipičen irski pijanček, ki mu pretepi niso pod častjo in nenehno išče težave. Igra ga uveljavljeni irski igralec Joseph Gilgun.

 

Če bi se radi pozabavali z vprašanjem, ali Bog sploh obstaja, ali pa ste oboževalec stripa in bi radi videli, kako so to zanimivo zgodbo prelili v drug medij, junija nikakor ne smete zamuditi prve sezone nadaljevanke Pridigar. Predvajati jo začnemo 22. junija, od ponedeljka do petka ob 20.00 na programu CineStar TV 1.