LABIRINT: ZATON – EPSKI ZAKLJUČEK PRILJUBLJENE SAGE!

Priljubljeni filmi Labirint, posneti po isto imenskih knjižnih uspešnicah, se bližajo velikemu zaključku, kjer bodo razrešena marsikatera vprašanja in katerega težko pričakujejo tako ljubitelji knjig kot zagriženi gledalci filmov. LABIRINT: ZATON (Maze Runner: The Death Cure) bo po štirih letih, od izida prvega filma, zaključil franšizo, ki je postala svetovni znanstveno-fantastični fenomen.

 

Spomnimo se, kako se je vse začelo. V prvem Labirintu se je Thomas (Dylan O’Brien) prebudil na jasi – brez spomina o tem, kdo je ali zakaj je postal član skupnosti mladostnikov, med katerimi so se znašli tudi glavni tekač v labirintu Minho (Ki Hong Lee), sijajni prijatelj in svetovalec Newt (Thomas Brodie-Sangster), vodja in nasprotnik Gally (Will Poulter) in edina ženska članica Jasnikov Teresa (Kaya Scodelario), s katero bi Thomas utegnil imeti temačno preteklost. Skupaj so bili ujeti v labirintu, obkroženem s 60-metrskim zidom in nenehno spreminjajočo se obliko.

Stvari so se še poslabšale, ko so pobegnili iz labirinta in se znašli sredi opustošene pušče, znane kot Pogorišče. V tretjem filmu v seriji Thomas in preživeli Jasniki spoznajo nove zaveznike in hkrati odkrivajo podrobnosti o skrivnostni skupini, ki se skriva za vsemi »preizkusi« nad njimi – o organizaciji ZLOBA.

 

Nameni organizacije ZLOBA postanejo precej bolj jasni: dr. Ava Paige (Patricia Clarkson), direktorica Zlobe, je vse bliže cepivu za smrtonosno možgansko bolezen, ki je že zdesetkala svetovno prebivalstvo. Toda cepivo lahko dobijo le, če žrtvujejo nekaj tistih mladih, ki so preživeli in so po vsem sodeč, imuni na okužbo. Da reši vse, ki so jih zbrali kot preizkusne zajčke – med njimi je tudi Minho – se mora Thomas spajdašiti s preživelimi sotrpini, tako starimi kot novimi, in se z njimi podati v verjetno še poslednje preostalo mesto na svetu. Vdreti mora v strogo varovani štab Zlobe in organizacijo zrušiti od znotraj.

 

Wes Ball, režiser vseh treh filmov, takole opisuje svetove, v katerih se odvija vsaka od zgodb: »Prvi film in labirint sta prežemala cement in propad. Drugo zgodbo sta zaznamovala pesek in rjasta barva Pogorišča, v tem filmu pa prevladujeta steklo in jeklo. Vsak od filmov ima svojo barvno paleto.« Toda prav ta svet stekla in jekla – svet, za katerega Jasniki niti niso prepričani, da resnično obstaja – je svet, v katerem bodo postali tarča v bitki proti Zlobi. V bitki, ki so jo pravzaprav začeli že v Pogorišču. Kot pravi Ball, se »zamisel o odporniškem gibanju, o skupini, ki se zoperstavi Zlobi, porodi v tretji knjigi. In zdelo se mi je, da bi bilo zanimivo, če to zamisel vnesemo že prej. Nekatere stvari se ne ujemajo povsem s knjigami, so pa v skladu z njimi, in srečo smo imeli, da se je James Dashner strinjal s tem in z našimi odločitvami. Kolikor se je le dalo, smo vzeli v obzir oboževalce in to, kaj si želijo videti.«

 

Epski zaključek sage LABIRINT: ZATON (Maze Runner: The Death Cure) si na velikih platnih lahko ogledate od 25. januarja. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.