BO ŽAGA 8 PODRLA VSE REKORDE?

Na velika platna po Sloveniji prihaja težko pričakovano nadaljevanje najbolj kultne grozljivke vseh časov – ŽAGA 8. Sodeč po izjemnem interesu slovenske publike, lahko sklepamo, da grozljivka Tisto, z dosedanjimi 35.000 gledalci, lahko že 26. oktobra dobi resnega tekmeca za prestol najbolj gledane grozljivke vseh časov v Sloveniji.

 

Franšiza ŽAGA je z edinstvenim spojem strahu, skrivnostnosti, zvijačnosti in potokov krvi žanr filmske grozljivke povsem na novo definirala. Avstralska ustvarjalca James Wan in Leigh Whannell sta franšizo spočela s prvim istoimenskim filmom leta 2004 in doslej je sedem filmov po vsem svetu priigralo prek 874 milijonov dolarjev ter ustvarilo enega najbolj vplivnih zlikovcev tega žanra. Franšiza, ob kateri srh spreletava občinstvo po vsem svetu, spremlja zahrbtne pohode Ugankarja, ki umira za rakom in ki so ga njegovi pogledi na greh in odrešitev navdahnili, da si izmišlja srhljive scenarije za življenja, za katera se mu zdi, da niso dovolj pod drobnogledom.

 

Osmi film v seriji, ki jo je Guinnessova knjiga rekordov razglasila za najbolj uspešno franšizo vseh časov v žanru grozljivk, prihaja trinajst leto po obetavni premieri prvega filma na festivalu v Sundanceu, kjer je s kombinacijo etične globine, premeteno zastavljene in vseobsegajoče groze ter živce parajoče napetosti občinstvo privedel do neslutene panike. Tokrat se s povsem novo uganko vrti okrog grozljivega vprašanja: kdo stoji za serijo novih umorov v slogu Ugankarja, če pa je John Kramer že več kot desetletje mrtev?

 

Pri ustvarjanju osmega filma je producenta Orena Koulesa in Marka Burga (producirala sta ga z Greggom Hoffmanom, s katerim sta odgovorna za celotno franšizo) gnalo to, da oboževalcem ponudita nekakšen poklon uspehu prvega filma: film z dovršeno konstrukcijo, ki jo nadgrajujejo pretresljivi preobrati in močna čustvenost. Peter Spierig, ki je film režiral skupaj z bratom Michaelom, je v njem videl priložnost, da poudarita tisto, kar deluje že v celotni seriji, a na povsem nov način: »Najin cilj je bil povratek k srhljivosti franšize. Najboljše inačice Žage so, kadar gre za srhljivko; ko gre za preobrate in presenečenja ter za napetost v ugibanju, kdo je storilec. To obožujeva.«

 

Težko pričakovano grozljivko ŽAGA 8 si boste v kinih po Sloveniji lahko odgledali od 26. oktobra dalje. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.