SANJAJMO ZLATE SNE NA NAJBOLJ GLEDANEM FILMSKEM KANALU!

Spomnimo se z oskarji nagrajenih in za oskarje nominiranih filmov dva zaporedna konca tedna v februarja na kanalu CineStar TV!

 

Najbolj vznemirljivo obdobje filmskega leta je tu! V pričakovanju 91. podelitve oskarjev, prestižnih filmskih nagrad, je CineStar TV svojim zvestim gledalcem pripravil pravo poslastico. Dva konca tedna zapored, od 15. do 17. in od 22. do 24. februarja, se boste skupaj z najbolj gledanim filmskim kanalom spomnili najbolj priljubljenih filmskih mojstrovin, ki so v preteklih nekaj letih prejele oskarje ali pa se zanje potegovale.

Obilo takšnih filmov se je že znašlo na sporedu naših kanalov, in CineStar TV je tokrat izmed njih izbral svoje najljubše. Ponujamo vam seznam desetih najboljših, ki jih na kanalu CineStar TV v ciklusu z oskarji nagrajenimi filmi nikakor ne smete spregledati.

Pa začnimo:

 

  1. Drevo življenja (The Tree of Life)

Za tri oskarje nominirani film, v katerem se kar tre znanih igralskih imen, kot so Brad Pitt, Jessica Chastain in Sean Penn, pod režijo in scenarij pa se je podpisal fantastični Terrence Malick, je razdvojil gledalce in kritike. Ob premiernem predvajanju na filmskem festivalu v Cannesu je namreč istočasno doživel aplavz in negodovanje občinstva. Kljub temu kritike za film ostajajo nadvse pozitivne. Večina kritikov se strinja, da Malickov edinstveni slog ni za vsak okus, a Drevo življenja je za potrpežljive gledalce prava čustvena in vizualna poslastica.

 

 

  1. Borec (The Fighter)

Igralske preobrazbe Christiana Balea so poznane prav vsakomur. Medtem ko ga te dni lahko v kinematografih gledamo kot podpredsednika Cheneyja v Možu iz ozadja, ki je letos v igri za osem zlatih kipcev, se CineStar TV igralca spominja v nekoliko drugačni izdaji. Ob filmu Borec je Bale največ zanimanja občinstva požel z neverjetno izgubo teže in mišične mase. Po osvojenem oskarju za stransko vlogo sta kritika in občinstvo Balea razglasila za kameleona in mojstra preobrazbe. Sedem nominacij in dva osvojena oskarja le še dokazujejo, da ne gre za film o boksu, temveč za študijo medsebojnih odnosov, družine, ljubezni in preseganja lastnih meja.

 

 

  1. Prilagajanje (Adaptation)

Z oskarjem nagrajeni režiser Spike Jonze in z oskarjem nagrajeni scenarist Charlie Kaufman sta privabila trikratno dobitnico zlatega kipca Meryl Streep in dobitnika enega oskarja Nicolasa Cagea, da skupaj posnamejo mojstrovino, ki je prav tako prejela oskarja. To je bilo drugo sodelovanje Jonzea in Kaufmana – pred tem sta skupaj ustvarila Biti John Malkovich, ki je omenjen na začetku Prilagajanja. Meryl Streep je izjavila, da je scenarij za Prilagajanje najboljši, kar jih je kdaj prebrala. Ne verjamete? Oglejte si film na CineStar TV v sklopu ciklusa z oskarji nagrajenih filmov.

 

 

  1. Gospodar (The Master)

Leta 2012 je Phillip Seymour Hoffman še petič – in zadnjič – sodeloval z režiserjem Paulom Thomasom Andersonom, in sicer pri filmu Gospodar v vlogi, ki so jo kritiki proglasili za najbolj izstopajočo v vsej njegovi karieri. Film se dogaja v petdesetih, Hoffman pa igra karizmatičnega vodjo scientološkega gibanja, ki pod svoje okrilje vzame človeka, ki ga pestijo osebne težave. Ker je pri projektu sodeloval kar tri leta, je bil Hoffman ključen del razvoja filma. Kritiki so Gospodarja ocenili z besedama »inteligenten« in »izzivalnen« in se strinjali, da gre za Hoffmanov največji igralski dosežek: »Kot uganka je, a povsem odprt; zastrašujoč, a obenem karizmatičen. Hoffman je v tem filmu toliko stvari hkrati, da je o Doddu nemogoče govoriti kot zgolj o liku iz filma.«

 

 

  1. Tolpe New Yorka (Gangs of New York)

Martin Scorsese in Leonardo DiCaprio že dolgo slovita kot dvojec, ki ustvarja filme, ki ostanejo v spominu. Kadar se jima pridruži še Daniel Day-Lewis, dobimo film, ki se za oskarja poteguje v kar desetih kategorijah. Eden od najbolj kontroverznih trenutkov filma je zadnji kader: pogled na sodobni New York, skupaj z dvojčkoma Svetovnega trgovskega centra, ki sta sicer padla v terorističnem napadu pičlo leto pred premiero filma. Ko so Scorseseja pobarali glede tega, je odvrnil: »Hotel sem posneti film o ljudeh, ki so New York zgradili, ne o tistih, ki so ga skušali zravnati s tlemi.«

 

 

  1. Amelie (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain)

Amelie Poulain poznajo prav vsi – mladenka, ki išče ljubezen sebi in drugim, je junakinja francoske romantične komedije s kančkom fantazije, ki si je prislužila neverjeten ugled in dosegla mednaroden uspeh ter postala ena od najbolj proslavljenih stvaritev francoske kinematografije. Zanimivo, da je film najprej nosil naslov Emily in da naj bi naslovno vlogo odigrala britanska igralka Emily Watson, dogajal pa naj bi se v Londonu. A Emily Watson se je raje odločila nastopiti v z oskarjem okinčanem filmu Gosford Park, ki si ga prav tako lahko ogledate v ciklusu z oskarji nagrajenimi filmi na CineStar TV.

 

 

  1. Kotlar, krojač, vojak, vohun (Tinker Tailor Soldier Spy)

Film je priredba kultnega vohunskega romana Johna le Carréja z izjemno igralsko zasedbo: oskarjeva nagrajenca Gary Oldman in Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciarán Hinds, Mark Strong in Benedict Cumberbatch. Znaten del igralcev iz filma je igral v filmskih upodobitvah znanih stripov: Gary Oldman komisarja Jamesa Gordona v trilogiji o Batmanu Temni vitez, v katerem nastopi tudi Tom Hardy kot zlobni Bane; John Hurt je stopil v čevlje profesorja Trevorja Brooma v franšizi Hellboy; Colin Firth je bil Harry v franšizi Kingsman; Ciarán Hinds je posodil glas generalu Steppenwolfu v Ligi pravičnih; Benedict Cumberbatch pa je igral zdravnika Stephena Strangea v filmu Doktor Strange in v franšizi Maščevalci.

 

 

  1. Umetnik (The Artist)

Umetnik se je potegoval za zlate kipce v kar desetih kategorijah. Najbolj zanimivo pri tej edinstveni mojstrovini je, da je večina filma nemega in da so ga posneli v barvah, nato pa spremenili v črno-beli format. Kljub temu je požel hvalospeve kritikov in občinstva širom po svetu. Jean Dujardin, ki se je prelevil v naslovnega junaka, je postal prvi francoski igralec, ki je prejel oskarja za glavno vlogo. Tistega leta je bil Umetnik na podelitvi oskarjev nasploh veliko prijetno presenečenje – oglejte si, zakaj, v ciklusu z oskarji nagrajenimi filmi na CineStar TV.

 

 

  1. Revni milijonar (Slumdog Millionaire)

Deset nominacij, osem osvojenih zlatih kipcev. Malo je manjkalo, pa bi ta brezčasna filmska klasika Dannyja Boyla ne doživela premiere na filmskih platnih, temveč naj bi jo izdali kar na DVD-ju. Film ni dobil le oskarja za najboljši film, nagrajen je bil tudi režiser Danny Boyle. »Nismo imeli denarja. Gnala sta nas strast in ljubezen do filma ter scenarij, ki nas je navdihoval,« so povedali člani filmske ekipe Revnega milijonarja. Svojevrstni »ameriški sen«, odsanjan v indijskem slogu, je bil tistega leta na podelitvi oskarjev nesporni zmagovalec.

 

 

  1. Človek na žici (Man on Wire)

Z našega seznama z oskarji nagrajenih filmov, ki si jih morate ogledati, se je znašel tudi dokumentarni celovečerec Človek na žici, neverjetna zgodba o vrvohodcu, žonglerju, pantomimiku in akrobatu Philippu Petitu. Film spregovori o pripravah in organizaciji nezakonitega sprehoda po žici med stolpoma dvojčkov Svetovnega trgovskega centra v New Yorku, na katerega se je Philipp pripravljal polnih šest let; skozi igrano upodobitev spremlja priprave na ta neverjetni in nevarni podvig, hkrati pa vpleta izvirne posnetke sprehoda samega in aretacije Petita po 45 minutah hoje po žici, debeli nekaj pičlih centimetrov in na višini 417 metrov.

 

 

Razpored z oskarji nagrajenih filmov v dveh zaporednih koncih tedna na kanalu CineStar TV lahko preverite na SPORED.